sâmbătă, 17 decembrie 2011

Opinia unui iubitor al handbalului cu privire la campioana Olimpica,Norvegia!


Norvegia este una din cele mai atractive destinatii de vacanta din lume.Fiordurile abrupte de o frumusete aparte si muntii impaduriti cu piscuri domoale ,arhitectura multora din cladiri care parca ar fi decupate din basmele copilariei noastre,ospitalitatea si frumusetea
oamenilor din aceste locuri,toate acestea constituie o ispita mult prea tentanta pentru orice iubitor de frumos.
Insa pentru un iubitor de handbal,Norvegia inseamna paradisul.Insasi intalnirea cu legendele in viata,Tonje Larsen.Riegelhuth,Gro Hammerseng,Frafjord,Heidi Loke &Co ar fi un motiv suficient de convingator pentru orice impatimit al acestui minunat sport sa isi petreaca vacanta vietii lui pe aceste meleaguri de vis.
Insa handbalul feminin a devenit un sport cu adevarat de performanta deabia in anii 80.
Prima medalie cucerita de Norvegia a fost la Campionatele Mondiale din 1986 ,cand sub bagheta antrenorului Sven Tore Jacobsen au otinut medalia de bronz,invingand in finala mica Germania Democrata cu 23-19..Jacobsen a reusit sa ‘’sfinteasca locul’’,aducand apoi Norvegiei ,in 1988 si 1992 ,medaliile olimpice de argint .
Era Jakobsen a durat 10 ani ,10 ani in care Norvegia incepea sa arate lumii ca ceea ce urma nu va fi deloc intamplator.
A urmat apoi o fila noua in cartea de istorie a handbalului norvegian si mondial.In anul 1994 norvegienii aveau sa ‘’inscauneze’la carma nationalei feminine pe cea care va deveni o a doua regina a Norvegiei ,dupa regele Harald al V-lea,Marit Breivik. In timpul’’ regatului’’ ei ,Norvegia a cucerit multe ‘’teritorii’’.Astfel,in 1999 a obtinut medalia de aur la Campionatele Mondiale ,iar timp de 10 ani,a obtinut 4 medalii de aur la Campionatele Europene ,insa ‘’coroana’’ a reprezentat-o medalia de aur obtinuta la Jocurile Olimpice de la Beijing in anul 2008.
La acest turneu olimpic a revenit,dupa o perioada de 5 ani ,din cauza accidentarilor,cea careia Norvegia ii ramane indatorata pe viata:magnifica Tonje Larsen iar capitanul echipei a fost desigur ,marea absenta din finala de maine contra Frantei,insa pe deplin motivata,Gro Hammerseng.

A urmat in acelasi an,2008, medalia de aur,la Campionatele Europene din Macedonia,unde au invins in finala Spania cu scorul de 34-21.In anul 2009 sub conducerea noului antrenor,Thorir Hergeirsson, au obtinut doar medalia de bronz la Campionatul Mondial din China,unde in finala mica au invins Spania.
Anul imediat urmator,fabrica de medalii a mai produs o medalie de aur ,la Campionatele Europene gazduite chiar de Norvegia impreuna cu vecina,Danemarca.In finala Norvegia a invins Suedia cu 25-20.
Maine insa Norvegia are sansa de a-si mari palmaresul impresionant cu inca o medalie de aur.Are insa in fata o nationala puternica,finalista la ultima editie a Campionatelor Mondiale din 2009 ,Franta.Amandoua echipe au pe banca tehnica 2 antrenori,profesori doctori la materia numita handbal,Olivier Krumboltz si Thorir Hergeirsson/In ce priveste jucatoarele ,balanta parca ar inclina un pic spre Norvegia.Sa speram ca fi un meci frumos
in urma caruia voi putea spune..Felicitari Norvegia!

Articol redactat de Manaila Cristian.

2 comentarii: